October 12, 2022

Parkour - MOVE LAB - En ny bevægelse

Parkour – MOVE LAB er ny aktivitet for børn og unge, skabt i et samarbejde mellem Gerlev Idrætshøjskole og Hashøj IF i regi af projektet Moving Youth.

Første træningsgang den 23. august mødte 14 børn i alderen 7-14 år op, og de efterfølgende gange er nye kommet til, mens andre er faldet fra. Først efter fire gratis prøvegange skulle man officielt melde sig til på holdet.

Tryg ved bevægelse

I Parkour – MOVE LAB skal alle ikke nødvendigvis lave det samme – man er med på sit eget niveau, og har tid til at blive tryg ved de forskellige øvelser og bevægelser. For det gælder helt enkelt om at have det sjovt med at bevæge sig, og samtidig være med i et trygt fællesskab, hvor udfordringerne kommer, når man er klar til det. Der bliver eksperimenteret med hop, korte som lange, fejret, når noget lykkes, og opmuntret, når den ikke helt er der endnu.

Lektier i blød landing

Gerlev Idrætshøjskoles super dygtige underviser Martin Kallesøe, satte rammen for holdet, men gjorde fra første gang klart, at børnene også selv er med til at bestemme udviklingen. Hvilke øvelser er sjove, hvilke ideer har de selv, og hvordan kan det tænkes ind i en træningen? Man kan endda få parkour-lektier for til næste gang, som f.eks. kunne handle om at lege med at balancere på forskellige ting, lave bløde landinger i sine hop osv. Ingen af børnene havde det mindste imod lektierne.

Mindre konkurrence

Flere af børnene havde prøvet parkour før, og andre ville gerne prøve det, fordi det ikke er så konkurrencepræget, og det er okay at tage en pause, hvis man har brug for det undervejs. Selvom målgruppen for Parkour – MOVE LAB er 10-15 årige, er der stadig et par meget entusiastiske 8-årige med. Her hjælper de hinanden, hvis noget kniber. Det er netop en vigtig del af MOVE LAB-grundprincipperne, at de mere øvede hjælper de mindre øvede.

Holdet træner udenfor frem til slutningen af november, men der er allerede tanker om, hvordan det kan fortsætte indendørs vinteren igennem evt. med helt andre øvelser og temaer for at udvikle på den bevægelseskultur, som Parkour – MOVE LAB arbejder hen imod.

Om projekt Moving Youth og MOVE LAB

Moving Youth arbejder for at skabe en ny bevægelseskultur for og med de 10-15 årige i Slagelse, baseret på fællesskab og bevægelsesglæde, og uden præstationskrav og konkurrence.

MOVE LAB, er betegnelsen for den tilgang til bevægelse, der er udviklet gennem projektet. MOVE LAB baseres på følgende grundprincipper:

  • Vi laver bevægelse; ikke discipliner
  • Vi gør bevægelse sjovt og præstationsfrit 
  • Vi er i nuet og griber det, der opstår
  • Vi eksperimenterer – fejler og fejrer
  • Vi er et fællesskab, men indgår på vores egen måde
  • Vi opdager mulighederne med det, vi har

Når vi har det sjovt og udfordrende på samme tid – så er det lige, som det skal være.

Kontakt os med spørgsmål, bestillinger eller andet